AIR Offices - Rotterdam
Plaatsnaam: Rotterdam
Opdrachtgever: NEOO, Angelo Gordon en Schröders
Hoofdaannemer: Visser & Smit Bouw
Opdrachtgever STECON:
VolkerWessels Materieel & Logistiek
Toegepast materieel: Hünnebeck
Looptijd STECON: apr t/m okt 2023
Oplevering Ruwbouw: najaar 2023
Een 70 jaar oud warenhuis, gelegen aan de kop van de koopgoot in Rotterdam wordt getransformeerd tot AIR Offices, een toekomstbestendig gebouw voor winkels en kantoren. Het oorspronkelijke ontwerp is van de gebroeders Kraaijvanger en dateert uit 1950. Het bestaande gebouw wordt ‘opgetopt’ met twee nieuwe verdiepingen en omgetoverd tot een modern en duurzaam gebouw. Op het dak komt het AIR Skyline paviljoen voorzien van dakterras met een spectaculair uitzicht over de binnenstad. De herontwikkeling wordt gerealiseerd naar een ontwerp van Womo architecten. Kraaijvanger is altijd nauw betrokken bij ontwikkelingen van eigen erfgoed en heeft ook bij deze transformatie een ondersteunende en adviserende rol gehad in ontwerp en esthetiek.
Projectspecifieke maatwerkoplossingen
De transformatie wordt gerealiseerd door Visser & Smit Bouw. Zij kozen bij de realisatie van de twee nieuwe kantoorlagen voor STECON, die samen met Hünnebeck een projectspecifieke maatwerkoplossing bedacht voor het optoppen van het oorspronkelijke gebouw. De bouw van de twee nieuwe lagen bracht de nodige constructieve uitdagingen met zich mee: zo was de bestaande vloerconstructie niet draagkrachtig genoeg om de nieuwbouw te kunnen ondersteunen. Ook lagen er uitdagingen op het gebied van logistiek: enerzijds omdat je midden in het centrum van Rotterdam aan het werk bent en er maar liefst 50 vrachtwagens aan materieel nodig waren. Anderzijds ook de logistiek binnen de bouw zelf: zo moesten er nog delen uit vloeren gesloopt worden terwijl de ondersteuningsconstructie er al stond of nog gebouwd moest worden. Dat moest uiteraard heel zorgvuldig gecoördineerd worden. Van tevoren is er zorgvuldig nagedacht over hoe het opgebouwd moest worden zodat er omheen gewerkt kon worden en is er vooraf nagedacht over veilige demontage naderhand.
Nauwe samenwerking
Het optoppen van de bestaande bouw vereiste de nodige expertise. Door als echte bouwpartners te werk te gaan, hebben STECON en Hünnebeck in goed overleg met Visser & Smit Bouw een constructie bedacht die de nieuwbouw kon ondersteunen. Hünnebeck’s TOPEC-vloerbekistingsysteem, het GASS-ondersteuningssysteem en INFRAKIT vormden de belangrijkste schakels hierin. De oplossing die werd ontwikkeld bleek overigens de nodige tijd te besparen: de verdiepingen zijn drie weken eerder opgeleverd dan gepland was. Dat is uiteraard zeer prettig bij een complex bouwproject waar het bouwtempo hoog ligt, om de overlast in de binnenstad tot een minimum te beperken.
Meccano-achtige overspanning
Op 4e verdieping van de bestaande bouw mochten bepaalde delen totaal niet worden belast. Hünnebeck bood hiervoor een oplossing met het modulaire zwaarlast ondersteuningssysteem INFRAKIT. Met dit meccano-achtige systeem kon een serie spanten worden gecreëerd met een overspanning van ruim 50 meter zodat de krachten die optreden bij het storten van de nieuwe verdiepingsvloeren via stalen balken en drukverdelers konden worden afgedragen op de bestaande balken. Deze balken werden hiertoe met behulp van GASS-ondersteuningen doorgestempeld tot aan de begane grond. Hünnebeck’s GASS-systeem is een lichtgewicht ondersteuningssysteem met een hoge draagcapaciteit dat gemakkelijk in gebruik is en dankzij het beperkt aantal onderdelen snel te monteren is.
TOPEC-vloerbekistingsysteem
Voor het storten van de nieuwe vloeren maakte STECON gebruik van het TOPEC-vloerbekistingsysteem van Hünnebeck. Dit modulaire, aluminium systeem laat zich veilig monteren in drie werkstappen: eenvoudig inhaken van de vloerbekistingspanelen, omhoogduwen en schoren. De lichte aluminium panelen zijn ergonomisch te verwerken en hebben een afmeting van 0,90 x 1,80 m. Ieder paneel biedt zo een bekistingsoppervlak van 1,62 m2 wat de bouwsnelheid ten goede komt. Voor de vloer van de bovenste verdieping werd het TOPEC-systeem gecombineerd met Hünnebeck's RASTO randbekisting.
Totaalplaatje
STECON verzorgde overigens ook het traditioneel aftimmeren van de randkisten en de natte stroken voor de circa 8.000 m2 in het werk gestorte vloeren, als ook de verdiepte balken en projectspecifieke specials. De coördinatie op het gebied van montage en demontage, alsmede de inspecties van alle ondersteuningsconstructies, werden ook door STECON verzorgd.
Het is mooi om te zien dat de ingenieuze bekistingsoplossing van Hünnebeck in combinatie met de expertise van STECON en de nauwe samenwerking met Visser & Smit Bouw het snel optoppen van een bestaand warenhuis mogelijk maakt. Waarbij uiteraard veilig werken hoog in het vaandel staat.